Laatste artikelen
Home » Buikspieroefeningen » Wat zijn buikspieren?
Wat zijn buikspieren?

Wat zijn buikspieren?

Weer dat wasbordje deze zomer. Weer al die uren in de sportschool. Ja mannen, aan de slag! Wat zijn nou eigenlijk de buikspieren en het wasbordje, en hoe komt het dat sommige mannen geen wasbordje kunnen krijgen?

Welke buikspieren hebben we?

De buikspieren zorgen ervoor dat alles rondom je romp goed kan bewegen. Je buikspieren bestaan uit vier platte spieren, die rondom de buikholte liggen. Aan de voorzijde liggen de rechte buikspieren en aan de zijkant liggen de andere buikspieren met een spierlaag eroverheen.

Wanneer gebruiken we eigenlijk de buikspieren?

Buikspieren zijn heel vaak betrokken bij alle bewegingen van het lichaam. Vooral wanneer je bewegingen doet met je romp gebruik je de buikspieren het meest. Je gebruikt ze dus veel vaker dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan:

1) Wanneer je in het openbaar spreekt of een presentatie moet geven gebruik je intensief je buikspieren. Doordat je speelt met het volume van je stem en de verschillende toonhoogtes gebruik je je buikspieren.

2) Buikspieren die je gebruikt bij Tai chi. Bij Tai Chi verander je voortdurend je armen en benen van positie terwijl je blijf staan. De buikspieren zorgen ervoor dat je tijdens deze oefeningen de romp rechtop houdt en de ingewanden op zijn plaats blijven.

3) Gewoon zitten. Je zou denken dat als je rustig op een stoel zit in de tuin of je bent aan het werk en zit regelmatig op een bureau stoel dat je buikspieren in rust zijn, maar niks is minder waar. Je gebruikt je buikspieren continu bij elke beweging op je stoel zonder dat je er erg in hebt.

4) Opdrukken. Wanneer je pushups doet sta je in een bepaalde opdruk houding met een rechte rug. Je buikspieren helpen je hierbij je in deze positie te houden en voorkomen dat je buik naar beneden zakt. Je kan dit extra goed voelen als je bijvoorbeeld vanaf een paaltje gaat opdrukken, waarbij je je tenen laat rusten op het paaltje.

Een wasbordje kweken

Buikspieren3Een zichtbaar gespierde buik, wordt een wasbordje genoemd. Het zijn de contouren van de onderliggende buikspieren. Een wasbord bereik je vooral door je buik ‘droog te trainen’, waarbij al het vet verdwijnt. Nu kan er gewerkt worden aan die platte buik.

Door veel eiwitten te eten in plaats van koolhydraten, kun je sneller resultaat bereiken bij het laten verdwijnen van de vetlaag. Mocht de vetlaag niet verdwijnen, dan moet er eerst aan cardiotraining worden gedaan, totdat het vet weggetraind is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwemmen of fietsen.

Belangrijke punten bij het creëren van een wasbord

1) Er moet een negatieve energiebalans gecreëerd worden, er moeten meer calorieën worden verbrand, dan dat er binnenkomen. Op dat moment wordt er begonnen met de vetverbranding.

2) Doe een kort maar intensief trainingsprogramma en zorg bij het trainen van de buik voor oefeningen met een hoog aantal herhalingen en een oefening met een laag aantal herhalingen. Zo worden je spieren optimaal aan het werk gezet.

3) Gebruik alleen cardiotraining om je buikvet weg te krijgen en niet om jezelf te droog te trainen.

4) Probeer niet aan plaatselijke vetverbranding te doen, met of zonder behulp van ‘wondermiddeltjes’. Dit bestaat simpelweg niet en kan ik sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn in verband met het oplopen van blessures.

Voor sommige mannen is het kweken van een wasbordje niet weggelegd, maar met een goede dosis zelf discipline kom je een heel eind. Belangrijk is om te streven naar een laag vetpercentage door middel van cardiotraining als uitgangspositie. Dit is de snelste manier om een wasbord te creëren.

Deze pagina is automatisch vertaald. Bekijk in de oorspronkelijke taalSchrijf je in en ontvang GRATIS Platte buik tips* Verplicht veld
Naam Email *

About Jacco

Zelf heb ik veel interesse in internet marketing en alle ontwikkelingen die hierbij om de hoek komen kijken. Daarnaast sport ik veel en vind ik het heerlijk om hard te lopen, fitnessen en mee te doen met verschillende hardloopwedstrijden als bijvoorbeeld The Color run en de Strongmanrun. Ik hou van uitdagingen aan gaan en grenzen verleggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*